23 de jul. 2009

Manual mediawiki

Informació ampliada: http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Contents

Mediawiki és un cms col·laboratiu que permet a varis usuaris modificar fàcilment el contingut de les pàgines, a més de fer-ne un seguiment i poguer-ne opinar.




En aquesta captura podem veure la pàgina principal just acabada la instal·lació; a partir d'aquí haurem d'anar modificant els continguts per tal d'adequar-los a la informació que volem oferir.

A la part esquerre, hi tenim, navegació, cerca i eines.

Des de navegació podrem accedir a les diferents pàgines principals de la nostra wiki, aquest menú es pot editar escrivint la següent direcció:

http://host/wiki/index.php/MediaWiki:Sidebar

Si estem autentificats com usuari podrem modificar aquesta pàgina i posar-hi el contingut que desitgem.

Des de cerca podem buscar qualsevol text que estigui ubicat dintre la nostra wiki.

A eines hi trobem alguns vincles que poden ser d'interès a la hora de navegar per la wiki.
Si ens hi fixem, a la part superior de les pàgines hi ha diferents pestanyes, cadascuna d'aquestes ens permetran fer una acció amb la pantalla que tenim davant.

Pàgina: ens mostra el contingut de la pàgina

Discusió: ens mostra una pantalla de discusió de la pàgina, on els diferents usuaris poden anar fent comentaris sobre l'article.

Edita: ens permetrà editar les pàgines. Mediawiki té un sistema de formatació de les pàgines un xic especial.
Historial: ens permet veure la diferència entre les diferents modificacions dels diferents usuaris, a més ens permet fer una comparació entre diferents revisions, al mateix moment que podem carregar una versió anterior depèn de com estiguin definits els permisos.

A dalt de tot a la dreta hi tenim un vincle per autentificar-nos, un cop autentificats, depenent dels permisos del mediawiki i la seva configuració podrem fer unes coses o altres, com esborrar i moure pàgines, restaurar articles esborrats, administrar usuaris, etc.


Sintaxi Mediawiki
Tal com s'ha dit abans, mediawiki té un sistema de formatació de les pàgines un xic especial, si és el primer cop que toques una mediawiki és recomanable utilitzar els botons de formatació, a mida que hi vagis treballant ja veuràs que la sintaxi és realment senzilla.

Per editar una pàgina ens posicionarem a la pàgina i premerem a la pesanya edita.



Aquesta és la captura d'una pantalla d'edició d'un article de mediawiki.

Com es pot veure té moltíssimes més pestanyes que a la primera imatge, la diferència és que ara estic autentificada com a “Admin” i tinc permisos per a fer moltes més accions sobre les pàgines. Més endavant s'explicarà com crear usuaris i definir-los permisos.

Ara mateix ens centrarem en el menú de formatació del text. Com es pot veure hi ha els típics botons de negreta, cursiva, vincle, etc. Però n'hi ha d'altres. Mediawiki també suporta formatació HTML.

Explico la sintaxis i ja s'anirà veient per a què s'utilitza cada botó.

Negreta:
es posa el text entre 3 apòstrofs, per exemple '''això és un text en negreta'''

Cursiva:
el mateix per cursiva però amb 2 apòstrofs, per exemple ''això està en cursiva''.

Si volem posar un text en negreta i cursiva utilitzarem 5 apòstrofs, 3 del format de text de negreta i 2 del de cursiva.

Vincles
Tenim 2 tipus de vincles, els externs i els interns.

Per crear vincles externs utilitzarem [ i ], la sintaxis és ben simple, posem el vincle entre [ ], un espai i la descripció del vincle:

[http://www.google.com google]

resultat:
google

Serà necessari introduïr el http://, mailto:, o el què faci falta, mediawiki identificarà cadascun dels enllaços i els hi posarà una petita icona al costat depenent del servei que ofereixi el vincle.

Els vincles interns ens serviran primer per crear noves pàgines i segon per vincular les diferents pàgines del mediawiki entre unes i altres.

La sintaxi és similar, però amb doble [[ ]], i amb | per separar el vincle del nom que es mostra, en el cas que el vincle intern i el què es vulgui mostrar sigui diferent, sinó simplement posant la pàgina entre [[ ]] es mostrarà el nom exacte de la pàgina interna vinculada.

[[elquesigui|El què sigui]]

resultat:
El què sigui


Capçaleres
Mediawiki permet mitjançant amb els caràcters = crear diferents capçaleres, un cop editada la pàgina amb l'ús dels =, ens apareix un menú a dalt a l'esquerre que ens permet navegar més fàcilment per la pàgina, en forma d'índex de continguts.

Les capçaleres poden contenir subcapçaleres, per fer-ho en comptes d'utilitzar =, s'utilitzarà == i així successivament.

Els =, ==, etc. equivalen al h1, al h2 etc. de HTML.


Per exemple el següent codi ens mostraria això:

= Primer =
== Primer A ==
=== Primer A1 ===

=== Primer A2 ===

== Primer B ==

= Segon =
== Primer A ==

== Primer B ==

= Tercer =


Dintre de cada secció hi poden anar els continguts que es desitgin.

Numeracions
Mediawiki també ens permet fer numeracions, ja siguin simplement sense enumerar o enumerades.

Reutilitzant el codi anterior, farem un exemple de les possibilitats de les llistes:

== Primer A ==
=== Primer A1 ===
* primer
** subprimer
* segon
** subsegon
*** sub-subsegon
* tercer

=== Primer A2 ===
# primer
## subprimer
# segon
## subsegon
### sub-subsegon
# tercer

=== Primer A3 ===
: primer
:: subprimer
: segon
:: subsegon
::: sub-subsegon
: tercer

La cosa quedaria així:


Com es pot veure * seran numeracions amb punts, amb # numèriques i amb : simplement tabulats.

Inserció d'imatges i fitxers
Mediawiki permet la insercció d'imatges i fitxers, però per a això primer de tot serà necessari activar el permís per pujar fitxers.

Per a fer-ho serà necessari tenir accés al fitxer de configuració de la mediawiki, el LocalSettings.php, localitzar la següent línia i posar-la a true:

$wgEnableUploads = true;

A continuació des de http://host/wik/index.php/Especial:Carrega podrem carregar imatges i fitxers.


A la pròpia pàgina de càrrega ens explica com mostrar i vincular imatges i fitxers des de les pàgines de mediawiki.

Creació de taules
Mediawiki també ens permet la creació de taules, per a tenir una informació més detallada de com utilitzar-les visiteu aquest vincle:

http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Tables


Plantilles
Mediawiki també permet l'ús de plantilles. Per a introduïr una plantilla simplement haurem de posar entre {{ }} el nom de la pàgina que utilitzarà com a plantilla, això actuarà com una espècie de include.

Per exemple si tenim la pàgina Plantilla:document, des de qualsevol pàgina la cridariem amb {{Plantilla:document}}

Però una plantilla no només serveix com un include, sinò ens permet definir un format per defecte i després emplenar-lo posteriorment.

Dintre de la plantilla cap si utilitzem {{{1}}}, {{{2}}}, {{{n}}} li estem indicant a la mediawiki que allà hi anirà un valor.

Pàgina Plantilla:document

= Documentació =
'''Títol:'''
{{{1}}}

'''Autor:'''
{{{2}}}

'''Data:'''
{{{3}}}

'''Descripció:'''
{{{4}}}

Després des de la pàgina a on volem aplicar la plantilla utilitzaríem els identificadors:

{{Plantilla:cap
| titol
| autor
| data
| descripció
}}

informació ampliada: http://www.mediawiki.org/wiki/Help:Templates

Gestió d'usuaris
Per a crear un nou usuari, anirem el vincle de inici de sessió i a continuació “Crea un compte”.

Un cop creat el compte, si tenim drets d'administrador podrem anar des de pàgines especials a “Gestió de permisos d'usuari”, on ens apareixerà un camp de cerca per buscar els usuaris que vulguem administrar.

A la imatge estem definint tots els drets d'usuari al usuari pepito.palotes, ja que serà l'administrador d'aquesta mediawiki.


Canvi de la imatge del logo
Per a fer aquest canvi, serà necessari de nou tenir accés al fitxer de configuració de mediawiki el LocalSettings.php. Tal com ens indica la pàgina principal del mediawiki modificarem el valor $wgLogo, si no existeix la línia la posarem just després de $wgSitename, indicant la ruta exacta a on es troba el logo.

$wgLogo = "/wiki/bm.gif";


Coses a tenir en compte
Per tal de tenir el mediawiki ben ordenat, es recomana tenir els vincles dels apartats principals des de la sidebar (al igual que des de la pàgina principal).
Una altra recomanació és que per accedir a la informació que es necessita no calguin més de 3 clicks des de la pàgina principal, al mateix moment de no deixar pàgines orfes.

Per qualsevol dubte sobre formatació o configuració específica per la mediawiki consultar a la wiki del projecte:

http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Contents

http://www.mediawiki.org/wiki/Category:Help

És recomanable revisar aquests dos vincles, ja que aquest manual només recull alguns dels estils de formatació més utilitzats en mediawiki.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada